Debugging Haystack

There are some common problems people run into when using Haystack for the first time. Some of the common problems and things to try appear below.


As a general suggestion, your best friend when debugging an issue is to use the pdb library included with Python. By dropping a import pdb; pdb.set_trace() in your code before the issue occurs, you can step through and examine variable/logic as you progress through. Make sure you don’t commit those pdb lines though.

“No module named haystack.”

This problem usually occurs when first adding Haystack to your project.

  • Are you using the haystack directory within your django-haystack checkout/install?
  • Is the haystack directory on your PYTHONPATH? Alternatively, is haystack symlinked into your project?
  • Start a Django shell (./ shell) and try import haystack. You may receive a different, more descriptive error message.
  • Double-check to ensure you have no circular imports. (i.e. module A tries importing from module B which is trying to import from module A.)

“No results found.” (On the web page)

Several issues can cause no results to be found. Most commonly it is either not running a rebuild_index to populate your index or having a blank document=True field, resulting in no content for the engine to search on.

  • Do you have a located within an installed app?

  • Do you have data in your database?

  • Have you run a ./ rebuild_index to index all of your content?

  • Try running ./ rebuild_index -v2 for more verbose output to ensure data is being processed/inserted.

  • Start a Django shell (./ shell) and try:

    >>> from haystack.query import SearchQuerySet
    >>> sqs = SearchQuerySet().all()
    >>> sqs.count()
  • You should get back an integer > 0. If not, check the above and reindex.

    >>> sqs[0] # Should get back a SearchResult object.
    >>> sqs[0].id # Should get something back like 'myapp.mymodel.1'.
    >>> sqs[0].text # ... or whatever your document=True field is.
  • If you get back either u'' or None, it means that your data isn’t making it into the main field that gets searched. You need to check that the field either has a template that uses the model data, a model_attr that pulls data directly from the model or a prepare/prepare_FOO method that populates the data at index time.

  • Check the template for your search page and ensure it is looping over the results properly. Also ensure that it’s either accessing valid fields coming back from the search engine or that it’s trying to access the associated model via the {{ }} lookup.

“LockError: [Errno 17] File exists: ‘/path/to/whoosh_index/_MAIN_LOCK’”

This is a Whoosh-specific traceback. It occurs when the Whoosh engine in one process/thread is locks the index files for writing while another process/thread tries to access them. This is a common error when using RealtimeSignalProcessor with Whoosh under any kind of load, which is why it’s only recommended for small sites or development.

The only real solution is to set up a cron job that runs ./ rebuild_index (optionally with --age=24) that runs nightly (or however often you need) to refresh the search indexes. Then disable the use of the RealtimeSignalProcessor within your settings.

The downside to this is that you lose real-time search. For many people, this isn’t an issue and this will allow you to scale Whoosh up to a much higher traffic. If this is not acceptable, you should investigate either the Solr or Xapian backends.

“Failed to add documents to Solr: [Reason: None]”

This is a Solr-specific traceback. It generally occurs when there is an error with your HAYSTACK_CONNECTIONS[<alias>]['URL']. Since Solr acts as a webservice, you should test the URL in your web browser. If you receive an error, you may need to change your URL.

This can also be caused when using old versions of pysolr (2.0.9 and before) with httplib2 and including a trailing slash in your HAYSTACK_CONNECTIONS[<alias>]['URL']. If this applies to you, please upgrade to the current version of pysolr.

“Got an unexpected keyword argument ‘boost’”

This is a Solr-specific traceback. This can also be caused when using old versions of pysolr (2.0.12 and before). Please upgrade your version of pysolr (2.0.13+).